maanantai 13. maaliskuuta 2017

Viini numero 1

8.3. naisten päivänä

No niin. Olemme alussa. Ensimmäisen viinin äärellä. Tai oikeastaan vasta sen valmistuksen äärellä. Saimme haalittua tarvittavan välineistön Jimmyn isältä, joka jo enofiilisen ylivertaisuutensa osoitettuaan on siirtynyt viinin valmistuksesta pelkästään sen nauttimiseen. BJ viinien salaiseen valmistuspaikkaan kärrättiin siis kolme 30 l käymisastiaa, ominaispainomittari, viinilasta, vesilukko, nestelämpömittari, desinfiointiaineet, viinilappo, siiviläpussi ja viinipullon korkituslaite korkkeineen. Ensimmäiseksi viiniksi valikoitui Tokmannin hyllyltä äärimmäisen korkealuokkainen Presto valkoviini.

Perintönä saatua viinitarviketta.

Työvälineiden perusteellinen puhtaus on viininvalmistuksen A ja O. Siispä mekin aloitimme työkamojen desinfioinnilla ennen varsinaista viinin valmistusta. Koska olemme vielä tässä vaiheessa täysin aloittelijoita näissä hommissa päätimme noudattaa kotiviinipakkauksen valmistusohjetta tarkasti ja nöyrästi. Omenat ja rusinat ja muut makua antavat raaka-aineet kaadettiin siiviläpussiin, pussi käymisastiaan ja perään 4 kiloa sokeria ja pakkauksen mukana tullut sitruunahappo sokerin päälle. Tässä vaiheessa astiaan lisättiin 10 litraa kiehumispisteeseen kuumennettua vettä ja annettiin sen sitten jäähtyä 60 asteiseksi. Jäähtymistä odotellessa siiviläpussia tökittiin viinilastalla. Tämä tekovaihe oli varsinkin Barbaran mieleen. Kun neste oli jäähtynyt lisättiin sinne pussillinen entsyymiä E1. Entsyymin pitää antaa vaikuttaa pari tuntia, joten olikin hyvä keskittyä nauttimaan viinintekoviiniä, joka oli mainio argentiinalainen punaviini Altaland Cabernet Sauvignon 2015. Maiskis maiskis.

Valmistusviini.

Tökkimistä.


Seuraava työvaihe olikin sitten haastavin ja ainakin Jimmyn usko horjui: viinipäiväkirjaan on merkitty klo. 00:19 lause "tää on vaikeeta". Joka tapauksessa käymisastiaan piti nyt lisätä 10 litraa vettä, tarkistaa viininesteen lämpötila ja lisätä vielä kylmää/kuumaa vettä yhteensä 3 litraa siten, että nesteen lämpötilaksi tulee n. 35 astetta. Tämä työvaihe tuntui jostain syystä erikoiselta ja melkoiselta kikkailulta. Jimmy lirautteli kattilasta vettä ja Barbara nestelämpömittari viininesteeseen upotettuna huuteli käskyjä lisätä sitä desi desin jälkeen. Ehkä tämän helpomminkin olisi voinut ohjeisiin merkitä, mutta kuten todettua sitä noudatettiin sotilaallisella täsmällisyydellä, eikä oikomaan lähdetty vaikka mieli teki. Samaan aikaan viinihiivapussin sisältö turvotettiin 35-asteisessa vedessä ja lisättiin sitten käymisastiaan. Sitten suljimme astian vesilukolla varustetulla kannella ja asetimme kallisarvoisen ämpärimme vedottomaan paikkaan käymään.

Viinitaitelija on väsynyt.


Preston ohjeiden mukaan käyminen kestää 1-2 viikkoa ja käymisen loppuvaihetta tulisi seurata ominaispainomittarilla, joka ainakin Jimmylle tällä hetkellä on ihan täydellinen mysteerilaite. Mutta siitä ja monesta muusta asiasta lisää sitten kun se on ajankohtaista.

Bloginkirjoitusviininä toimi Allegro Primitivo Organic Red Wine 2015.


Blogiviini.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä meille valmistusneuvo, viinivinkki tai vaikkapa runo, kaikki ilmainen otetaan lämmöllä vastaan!