17.3. Pyhän Patrikin päivä
Barbaran tarkan kellottamisen tuloksena oli aika siirtyä seuraavaan työvaiheeseen, pulputus käymisastiassa oli nimittäin niin harvaa, että epäilimme viinimme käyneen valmiiksi. Kansi siis auki ja ominaispainomittari viininesteeseen lillumaan. Ja plomps! Kyllä! Mittari näytti lukemaa 0,990 mikä todellakin tarkoitti sitä, että paitsi hengentuotoksemme oli käynyt valmiiksi, se myös lukeman perusteella oli ihan helvetin kuivaa. Käymisen loppuminen jo itsessään oli pienimuotoisen juhlan paikka, joten korkkasimme lappoviiniksi hankitun erinomaisen etelä-afrikkalaisen punaviinin Pinotage 2015.
![]() |
Helvetin kuivaa. |
Lappo eli imujuoksutin on letkunpätkä, jolla nestettä saadaan siirrettyä astiasta toiseen. Tässä tapauksessa viini piti siirtää käymisastiasta toiseen samanmoiseen. Mutta ennen mitään toimenpiteitä myös maistoimme keskeneräistä viiniämme. Väriltään se oli sameahko, maultaan hiivainen, mutta kuitenkin viiniksi tunnistettavissa. Suutuntuma oli kovin hiilidioksidinen. Olemme varmoja, että kehittyessään vielä viikkoja siitä jalostuu upea ja ensiluokkainen valkoviini.
![]() |
Hiivaista viiniä. |
Olimme siis tilanteessa, jossa meillä oli viininestettä täynnä oleva käymisastia, toinen tyhjä desinfioitu käymisastia ja lappo. Mutta miten helvetissä se viini saadaan sieltä astiasta kulkemaan sitä perkeleen kumiletkua pitkin!!?? Tämä vaatikin jo pienimuotoista pähkäilyä, mutta lopun kaiken homma toimi niin, että Jimmy imaisi letkun päätä jotta saimme letkuun muodostettua paineen, jonka avulla neste alkoi virtaamaan tyhjään astiaan.
![]() |
Imujuoksutusta tapahtuu. |
Kummeksuntaa tässä tavassa herätti se, että miksi kaikki työvälineet ja astiat piti ensin tarkasti puhdistaa ja desinfioida vain sen takia että lapon päätä sitten uitetaan jonkun suussa. Mutta kai se näin sitten menee kun tuntuu olevan yleisesti (Youtube-videossa ja Suomi24-keskustelussa) käytetty ja hyväksytty toimintatapa. Kun siirto-operaatio oli suoritettu piti viinistä poistaa hiilidioksidi ravistellen astiaa kannen kanssa. Sitten nesteeseen lisättiin pussillinen käymisen pysäyttäjää (E5) samalla rajusti viiniä lastalla sekoittaen. Enää vain kansi kiinni ja odottamaan kahdeksi vuorokaudeksi seuraavia koitoksia.
![]() |
Savunmakuinen Pinotage 2015. |
Erinomaisen tarkkaa toimintaa ja pohdintaa. Jatkakaa samaan malliin! Bloginlukemisviininä toimi luottoviinimme J.P. Chenetin Cabernet-Syrah (2014) ;)
VastaaPoistaKiitos, viinivinkki otettava tietysti testiin valmistamisen vauhdittajana!
Poista